Bando per assegno di ricerca
Titolo del progetto di ricerca in italiano | Ottimizzazione di processi biotecnologici |
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Titolo del progetto di ricerca in inglese | Optimization of biotechnological processes |
Campo principale della ricerca | Biological sciences |
Sottocampo della ricerca | Biodiversity |
Campo principale della ricerca | Agricultural sciences |
Sottocampo della ricerca | Agricultural products |
Campo principale della ricerca | Technology |
Sottocampo della ricerca | Biotechnology |
Settore Concorsuale | 07 - Scienze agrarie e veterinarie |
S.S.D | - |
Descrizione sintetica in italiano | i) Knowledge of factors that regulate the metabolism of industrial microorganisms, previously characterized in order to improve the management and the finalization of the fermentative/biotechnological processes; ii) Evaluation of microbial stress response and its impact on technological performances; iii) “Challenge test” in order to evaluate the antimicrobial activities of selected strains against spoilage microflora and/or pathogenic microorganisms; iv) Validation of the results obtained at pilot or industrial scale. The research developed in the project will allow the acquisition of expertise regarding: - Use of molecular techniques to monitor the performances of selected strains; - Use of analytical techniques, like gas-chromatography coupled with mass spectrometry and SPME technique - Solid Phase Micro Extraction; HPLC etc. to study microorganisms and their metabolism; - Management of biotechnological processes at pilot and industrial scale. |
Descrizione sintetica in inglese | The project is aimed at optimizing fermentative processes, developed by employing strains belonging to the regional microbial collections. In particular, selected microbial consortia will be tested in industrial processes in order to evaluate their performance in relation to the process conditions (that can be a stress source for fermentative microbiota or biocontrol microorganisms) and to the qualitative characteristics of the product. At the same time, strains with antagonist activity will be tested in order to improve and ensure the safety of fresh or fermented products. In particular, the bioprotective function of these strains will be studied against spoilage microflora and pathogens (e.g. Listeria monocytogenes) by means of “challenge test” and then validated in specific pilot productions. |
Data del bando | 08/11/2017 |
Paesi in cui può essere condotta la ricerca |
Italy |
Paesi di residenza dei candidati |
All |
Nazionalità dei candidati |
All |
Sito web del bando | https://www.aricweb.unibo.it/BandiPubblicati/zz_Bandi_din.aspx |
Destinatari dell'assegno di ricerca (of target group) |
Early stage researcher or 0-4 yrs (Post graduate) |
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Criteri di selezione in italiano (breve descrizione) | il bando e la modulistica per partecipare alla procedura di valutazione comparativa sono disponibili all'indirizzo: https://www.aricweb.unibo.it/BandiPubblicati/zz_Bandi_din.aspx |
Criteri di selezione in inglese (breve descrizione) | to apply for research grants fill out the form available at the following address: https://www.aricweb.unibo.it/BandiPubblicati/zz_Bandi_din.aspx |
Nome dell'Ente finanziatore | ALMA MATER STUDIORUM - UNIVERSITA' DI BOLOGNA - - CENTRO INTERDIP. CIRI AGROALIMENTARE |
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Tipologia dell'Ente | Public research |
Paese dell'Ente | Italy |
Città | Bologna |
Sito web | http://www.unibo.it |
aric.ciri-personale@unibo.it |
L'assegno finanziato/cofinanziato attraverso un EU Research Framework Programme? | No |
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Data di scadenza del bando | 24/11/2017 - alle ore 00:00 |
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Come candidarsi | Other |